Zapalone menu

Pomoc w instalacji i konfiguracji, aktualne wersje i spolszczenia, porady Wordpress.
no avatar
Tomasz
 
Posty: 4
Reputacja: 0 pkt
Od: 18 wrz 2013, o 22:25

Zapalone menu

przez Tomasz » 18 wrz 2013, o 22:30

Witajcie
Jestem początkującym amatorem WP i napotkałem niezłe dla mnie wyzwanie.
Chodzi o zapalone menu dla wybranych stron.

Jeśli w menu mam podpiętą pozycję "szafy",
to po wejściu z menu do tej strony pozycja w menu pozostaje zapalona.
Bardzo ładny wizualny efekt.

A jak zrobić, aby inne strony, które nie są podpięte w menu, aby także wywoływały ten efekt?

Próbowałem zrobić to poprzez wybranie rodzica dla tych stron, ale to nie działa.
Może jest na to jakaś rada?

Wszelkie sugestie mile widziane.

Avatar użytkownika
DMati
Bloger
 
Posty: 411
Reputacja: 28 pkt
Od: 1 cze 2013, o 12:19
Lokalizacja: Polska

Re: Zapalone menu

przez DMati » 18 wrz 2013, o 23:02

Element w menu dostaje klasę current-menu-item albo current-page-item lub podobną i w css dodany efekt dla tej klasy menu.

Natomiast nie bardzo wiem jak chcesz aby to wyglądało, bo jak dany element nie jest menu to coś się w menu ma "zapalić"? Musi być jakieś powiązanie, albo adres strony w menu albo kategoria albo przykładowo strona nadrzędna. W każdej z tych przykładów w menu dany element otrzyma klasę current-....

no avatar
Tomasz
 
Posty: 4
Reputacja: 0 pkt
Od: 18 wrz 2013, o 22:25

Re: Zapalone menu

przez Tomasz » 18 wrz 2013, o 23:19

No tak, tak, powiązanie jakieś zrobiłem, czyli wybrałem rodzica dla podstrony, która także miała zapalać menu.
Ale nie zadziałało.

Tak wygląda pozycja menu, gdy jestem na tej podstronie, co ma rodzica Kuchnie, ale nie jest podpięta w menu

Kod: Zaznacz cały
<li id="menu-item-42" class="menu-item menu-item-type-post_type menu-item-object-page current-page-ancestor menu-item-42"><a href="">Kuchnie</a>


a tak wygląda ta pozycja menu, gdy siedzę w kuchni (i robię kawę ;-) )

Kod: Zaznacz cały
<li id="menu-item-42" class="menu-item menu-item-type-post_type menu-item-object-page current-page-ancestor current-menu-ancestor current_page_ancestor menu-item-42"><a href="">Kuchnie</a>


Czyli doszły nowe klasy:
- current-menu-ancestor
- current_page_ancestor

i to one zapewne odpowiadają za zmianę wyglądu aktywnej pozycji.
Kurczaki, ale zagadka :-|

Dzięki za błyskawiczny odzew
i za trop!

Avatar użytkownika
DMati
Bloger
 
Posty: 411
Reputacja: 28 pkt
Od: 1 cze 2013, o 12:19
Lokalizacja: Polska

Re: Zapalone menu

przez DMati » 19 wrz 2013, o 00:59

i to one zapewne odpowiadają za zmianę wyglądu aktywnej pozycji.


Dokładnie.

Wystarczy terez w style.css dodać ostylowanie dla klasy current_page_ancestor i wuala :)

no avatar
Tomasz
 
Posty: 4
Reputacja: 0 pkt
Od: 18 wrz 2013, o 22:25

Re: Zapalone menu

przez Tomasz » 19 wrz 2013, o 08:20

No właśnie, dodać style to pryszcz,
ale te klasy pojawiają się, gdy dana pozycja JEST aktywna,
czyli gdy wejdę do kuchni.

Natomiast, gdy wchodzę do przykładowo "kuchni klasycznych", które NIE są podpięte w menu,
to tych klas nie ma.

A "kuchnie klasyczne" mają za rodzica "kuchnie".
Myślałem, że tym sposobem jakoś wywołam zmiany w menu,
ale nic to jednak nie daje.

Wspominałeś coś o kategoriach,
poszedłem tym tropem, zainstalowałem wtyczkę kategorii dla stron,
utworzyłem kategorie, dodałem do nich i "kuchnie" i "kuchnie klasyczne"
ale to też nic nie dało,
czyli po wejściu do "klasycznych" pozycja w menu "kuchnie" nie zawiera żadnych dodatkowych klas.

Jakiś sposób na to musi być,
bo na wielu stronach korzystających z WP coś takiego widziałem.

Avatar użytkownika
DMati
Bloger
 
Posty: 411
Reputacja: 28 pkt
Od: 1 cze 2013, o 12:19
Lokalizacja: Polska

Re: Zapalone menu

przez DMati » 20 wrz 2013, o 09:56

Wkleiłeś kod linka Kuchnia gdy jesteś na podrzędnej stronie mającej rodzica Kuchnia i kod linka Kuchnia gdy jesteś na stronie Kuchnia. W obu przypadkach masz current-page-ancestor.

To coś nie bardzo, jedna strona mająca rodzica Kuchnia ma klasę inna mająca rodzica Kuchnia nie ma tej klasy?

Avatar użytkownika
DMati
Bloger
 
Posty: 411
Reputacja: 28 pkt
Od: 1 cze 2013, o 12:19
Lokalizacja: Polska

Re: Zapalone menu

przez DMati » 20 wrz 2013, o 09:58

Strona online? Podaj adres.

no avatar
Tomasz
 
Posty: 4
Reputacja: 0 pkt
Od: 18 wrz 2013, o 22:25

Re: Zapalone menu

przez Tomasz » 22 wrz 2013, o 22:14

Dzięki za pomoc,
strona póki co siedzi w ukryciu.
Pokombinowałem ze stylami,
w sumie nie wiem jak to zadziałało, ale ważne że działa :-D

li.current_page_item a, li.current-page-ancestor a {
background: url(images/button1.png) repeat-x;
}

plus delikatna przeróbka oryginalnych stylów ze skórki "Twenty Ten" i działa jak należy.




  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Powrót do Instalacja i Konfiguracja Wordpress

Kto przegląda forum Wordpress

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron