Strona 1 z 1

Zapalone menu

PostNapisane: 18 wrz 2013, o 22:30
przez Tomasz
Witajcie
Jestem początkującym amatorem WP i napotkałem niezłe dla mnie wyzwanie.
Chodzi o zapalone menu dla wybranych stron.

Jeśli w menu mam podpiętą pozycję "szafy",
to po wejściu z menu do tej strony pozycja w menu pozostaje zapalona.
Bardzo ładny wizualny efekt.

A jak zrobić, aby inne strony, które nie są podpięte w menu, aby także wywoływały ten efekt?

Próbowałem zrobić to poprzez wybranie rodzica dla tych stron, ale to nie działa.
Może jest na to jakaś rada?

Wszelkie sugestie mile widziane.

Re: Zapalone menu

PostNapisane: 18 wrz 2013, o 23:02
przez DMati
Element w menu dostaje klasę current-menu-item albo current-page-item lub podobną i w css dodany efekt dla tej klasy menu.

Natomiast nie bardzo wiem jak chcesz aby to wyglądało, bo jak dany element nie jest menu to coś się w menu ma "zapalić"? Musi być jakieś powiązanie, albo adres strony w menu albo kategoria albo przykładowo strona nadrzędna. W każdej z tych przykładów w menu dany element otrzyma klasę current-....

Re: Zapalone menu

PostNapisane: 18 wrz 2013, o 23:19
przez Tomasz
No tak, tak, powiązanie jakieś zrobiłem, czyli wybrałem rodzica dla podstrony, która także miała zapalać menu.
Ale nie zadziałało.

Tak wygląda pozycja menu, gdy jestem na tej podstronie, co ma rodzica Kuchnie, ale nie jest podpięta w menu

Kod: Zaznacz cały
<li id="menu-item-42" class="menu-item menu-item-type-post_type menu-item-object-page current-page-ancestor menu-item-42"><a href="">Kuchnie</a>


a tak wygląda ta pozycja menu, gdy siedzę w kuchni (i robię kawę ;-) )

Kod: Zaznacz cały
<li id="menu-item-42" class="menu-item menu-item-type-post_type menu-item-object-page current-page-ancestor current-menu-ancestor current_page_ancestor menu-item-42"><a href="">Kuchnie</a>


Czyli doszły nowe klasy:
- current-menu-ancestor
- current_page_ancestor

i to one zapewne odpowiadają za zmianę wyglądu aktywnej pozycji.
Kurczaki, ale zagadka :-|

Dzięki za błyskawiczny odzew
i za trop!

Re: Zapalone menu

PostNapisane: 19 wrz 2013, o 00:59
przez DMati
i to one zapewne odpowiadają za zmianę wyglądu aktywnej pozycji.


Dokładnie.

Wystarczy terez w style.css dodać ostylowanie dla klasy current_page_ancestor i wuala :)

Re: Zapalone menu

PostNapisane: 19 wrz 2013, o 08:20
przez Tomasz
No właśnie, dodać style to pryszcz,
ale te klasy pojawiają się, gdy dana pozycja JEST aktywna,
czyli gdy wejdę do kuchni.

Natomiast, gdy wchodzę do przykładowo "kuchni klasycznych", które NIE są podpięte w menu,
to tych klas nie ma.

A "kuchnie klasyczne" mają za rodzica "kuchnie".
Myślałem, że tym sposobem jakoś wywołam zmiany w menu,
ale nic to jednak nie daje.

Wspominałeś coś o kategoriach,
poszedłem tym tropem, zainstalowałem wtyczkę kategorii dla stron,
utworzyłem kategorie, dodałem do nich i "kuchnie" i "kuchnie klasyczne"
ale to też nic nie dało,
czyli po wejściu do "klasycznych" pozycja w menu "kuchnie" nie zawiera żadnych dodatkowych klas.

Jakiś sposób na to musi być,
bo na wielu stronach korzystających z WP coś takiego widziałem.

Re: Zapalone menu

PostNapisane: 20 wrz 2013, o 09:56
przez DMati
Wkleiłeś kod linka Kuchnia gdy jesteś na podrzędnej stronie mającej rodzica Kuchnia i kod linka Kuchnia gdy jesteś na stronie Kuchnia. W obu przypadkach masz current-page-ancestor.

To coś nie bardzo, jedna strona mająca rodzica Kuchnia ma klasę inna mająca rodzica Kuchnia nie ma tej klasy?

Re: Zapalone menu

PostNapisane: 20 wrz 2013, o 09:58
przez DMati
Strona online? Podaj adres.

Re: Zapalone menu

PostNapisane: 22 wrz 2013, o 22:14
przez Tomasz
Dzięki za pomoc,
strona póki co siedzi w ukryciu.
Pokombinowałem ze stylami,
w sumie nie wiem jak to zadziałało, ale ważne że działa :-D

li.current_page_item a, li.current-page-ancestor a {
background: url(images/button1.png) repeat-x;
}

plus delikatna przeróbka oryginalnych stylów ze skórki "Twenty Ten" i działa jak należy.